Életviteli tanácsok

Testsúlycsökkentés

Alapszabályok:

  1. Ne akarjon gyorsan fogyni, havi egy-két kg az, ami megmarad tartósan.
  2. Tartós fogyáshoz életmódot kell változtatni, például este nem eszem kenyeret, csak kivételes esetben, hetente két alkalommal elmegyek futni addig, amíg egészségem engedi, nem eszem többet csokoládét csak kivételes alkalommal stb…
  3. Működik az a régi mondás, mely szerint: úgy étkezzen reggel mint egy király, délben mint egy polgár és este mint egy koldus.
  4. Időszakos nagy mennyiségű alkohol fogyasztás hizlal két alapvető okból: az alkohol magas kalória tartalma miatt, valamint a fogyasztását követő fokozott étvágy miatt.
  5. Legyen a napi menü változatos, estére viszont kalóriaszegény ételeket válasszunk kevés szénhidrát tartalommal, például sovány hús párolt zöldséggel, alma sajttal, kefir sajttal, főzelék hússal stb…
  6. Hetente minimum egy de inkább két alkalommal 30-40 perc intenzív edzés, például bicikli, futás.

Dohányzás elhagyása
Nagyon nehéz feladat, de több lehetőség is van.

Fontos annak tudomásul vétele hogy nem minden áron kell a dohányzásról leszokni. Egy stresszes élethelyzetben a leszokás még fokozottabb stresszt okoz a szervezetnek, ezáltal nagyobb baj is bekövetkezhet. Emiatt fontos a megfelelő időpont kiválasztása.

A dohányzás elhagyása elvonási tünetekkel jár, emiatt legtöbbször segítségre van szükség mint például nikotinos rágó, nyugtatók, antidepresszánsok. Az utóbbi kettő orvos kezéhez kötött, de a rágó használatánál is fontos a tájékoztató ismerete, mivel jelentős mennyiségű nikotint tartalmaz.

Tekintettel arra, hogy a dohányzás nagyon káros szenvedély és hosszútávon fontos lenne ennek elhagyása, fokozott figyelmet fordítok az elhatározókra, akik segítséget kérnek tőlem.

Stressz-kezelés

Igaz, hogy mindenkinek megvannak a maga nehézségei vagy más szóval “stresszei”, de ebben a menüpontban elsősorban azokhoz szeretnék szólni, akik időhiányában nem jutnak el háziorvosukhoz, család vagy önfenntartási nehézségeik vannak ebben a nehéz gazdasági helyzetben. Jelenleg egészségesek, de a stressz határozottan jelen van az életükben, emiatt estlegesen káros szenvedélyük is van.

Család-orvosi szempontból két dolgot szeretnék kiemelni és hangsúlyozni: egyrészt a rendszeres testmozgás kialakítását. Egy alkalom hetente több, mint a semmi. Alkalmanként 10 perc is több, mint a semmi. Lényeg, hogy kezdje el. Meg fogja szeretni. Rá fog ébredni, hogy örömérzete nő, sikere lesz, hiszen egyre jobban bírja szervezete a fizikai terhelést, melynek következtében a pszichés teherbírása is javulni fog.

Másrészt fontos a félévenkénti, de minimum évenkénti szűrővizsgálatok elvégzése (labor, EKG, RR mérés). Erre azért van szükség, mert pontosan a stressz az, ami sok mindent elfed. Ilyen például a magasvérnyomás-betegség, az úgynevezett csendes gyilkos. Sokszor a páciens nem érzi, hogy tartósan magas a vérnyomása, és egy feszítettebb szituációban nagy baj történik.

Vérvétel alkalmával szintén fény derülhet olyan apró eltérésekre, amelyek fokozottabb figyelmet érdemelnek, EKG-n szintén.

Emiatt szeretnék kérni minden olyan praxisba jelentkezett pácienst, aki fokozott stressznek van kitéve, fogadja meg tanácsaimat, és legalább egyszer egy évben keressen fel, vagy ha kevés ideje van, éljen kényelmi szolgáltatásainkkal.